Workshop Sociale veiligheid bij vrijwilligersorganisaties en verenigingen

De workshop zal door persoonlijke  omstandigheden niet kunnen plaatsvinden op 27 oktober. De nieuwe datum wordt waarschijnlijk 24 november. Degenen die zich al hadden ingeschreven worden hierover geinformeerd.

Op dinsdag 27 oktober organiseren Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo en de SportRaad een Workshop Sociale veiligheid bij organisaties en verenigingen. Tijdens deze workshop zal aandacht worden besteed aan deze problematiek waar veel (sport)verenigingen mee worstelen.

Inschrijven kan via inschrijfformulier.

Ongewenst gedrag? Je moet er niet aan denken!

In Nederland zijn veel mensen, veelal op vrijwillige basis, actief in het verenigingsleven.
Zij spannen zich in om anderen een leuke en zinvolle invulling van hun vrije tijd te bieden. Dat verdient waardering en respect.

Je wilt er dan ook liever niet bij stilstaan dat ook in het verenigingsleven ongewenst gedrag voorkomt, zoals pesten, agressie, discriminatie en (seksuele) intimidatie. Toch is dat zo. Overal waar mensen samenkomen ligt het risico van ongewenst gedrag op de loer. Sportverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties vormen daarop jammer genoeg geen uitzondering. Een schuine mop, een tikje op de bil, maar ook ‘oerwoudgeluiden’ uit het publiek. Gedrag dat niet acceptabel is en waarop je elkaar moet kunnen aanspreken. Zelfs als de ‘dader’ iemand is die zich met hart en ziel voor de vereniging inzet en door iedereen enorm gewaardeerd wordt.
Het is goed wanneer u weet wat u moet doen als zich zoiets voordoet en waar u terecht kunt voor informatie, raad en daad. Het is belangrijk dat u ongewenst gedrag bespreekbaar maakt en dat er duidelijke regels zijn. Tegelijkertijd is het de kunst het onderwerp niet te zwaar te maken.

Als deelnemer aan de workshop krijgt u in een bijeenkomst waardevolle handvatten aangereikt. Met elkaar wordt van gedachten gewisseld over wat ongewenst gedrag is en wanneer je het ernstig moet noemen. Maar we gaan vooral praktisch aan de slag: u krijgt waardevolle tips voor het maken van een gedragscode en een meldprotocol. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de modellen die door de NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en NOC*NSF beschikbaar zijn gesteld.

5 redenen waarom u deze workshop niet mag missen:
1. U krijgt antwoord op de vragen: Wat is sociale veiligheid? Hoe maak ik een gedragscode? Hoe informeer ik leden, coaches/trainers, vrijwilligers en ouders hierover? Hoe houd ik mensen met slechte bedoelingen buiten de deur?
2. Beleid, de bekende ‘papieren tijgers’: in de workshop gaat we er praktisch mee aan de slag, zodat u al snel alle benodigde stukken bij elkaar hebt.
3. Praktische tips om het thema ‘sociale veiligheid’ bespreekbaar te maken op een luchtige manier.
4. Antwoord op de vraag: De gratis VOG, hoe zit dat nou precies?

Docent Freek Walther, De Vertrouwenspersoon
Datum dinsdag 27 oktober 2015
Tijd 19.30-22.00 uur
Locatie Double Stars, sportpark ‘Het Vennewater’.
Voor navigatie: Vennewatersweg 23, 1852 JC  Heiloo
Kosten € 5,00 voor vrijwilligers (vrijwilligers uit of werkzaam in Heiloo krijgen voorrang)
€ 20,00 voor betaalde krachten
(incl.koffie/thee en materiaal)